ZEYTİNYAĞI VE DİĞER YAĞLAR
Zeytinyağı ile yatıp, zeytinyağı ile kalktığımız ülkemiz ve diğer Akdeniz ülkeleri dışında, tüm dünyada ne kadar zeytinyağı tüketiliyor? Cevap; Sadece % 3. Evet yanlış okumadınız sadece %3.
Peki bu kadar geniş coğrafyanın yağ kullanım alışkanlığı nedir? En çok hangi yağlar tüketiliyor? Sıralama şöyle;
Palm Yağı,
Soya Yağı,
Kanola Yağı,
Ayçiçek Yağı ve diğerleri.
İşte o diğerleri kısmında zeytinyağı %3 ile çok küçük bir paya sahip. Şunu da unutmamak gerekir, bu pay %4 olsa, zeytinyağı bugünkü üretim miktarıyla, tüketime yetmeyecektir. Çünkü dünyadaki ağaç sayısına baktığınızda ulaşabileceğimiz maksimum rekolteye ulaşmış durumdayız. “Biz şanslıyız” dediğinizi duyar gibiyiz. Doğru çok şanslıyız. İyi ki böyle bir coğrafyada yaşıyoruz, iyi ki bir zeytin ülkesiyiz. Yoksa yukarıda sıraladığımız Palm, Soya ya da Kanola yağı beslenme biçimimizi belirleyecekti.
Peki asıl şanslı olduğumuz nokta nedir? Lezzetini, kokusunu, yemeklerini sevdiğimiz zeytinyağı ile diğer yağlar arasındaki farklar nedir?
- Natürel Sızma Zeytinyağı hiçbir katkı maddesi içermez. Tükettiğimiz zeytinyağı, bilinçli yapılmış tarımdan eld edilen bir ürünse içinde hiçbir pestisit ve kalıntı maddesine rastlanmaz. Eğer ölçülü kullanılırsa, en sağlıklı yağ seçeneği olarak kabul görmektedir. Diğer yağlar ise yüksek oranda işleme tabii tutulmuş, fiziki formu değiştirilmiş (katılaştırılmış) trans yağlar sağlık açısından olumsuz bileşikler içerebilmektedir.
- Zeytinyağı; İnflamasyon, kronik hastalıkların önlenmesi ve pek çok sağlık konusunda önemli yeri olan tekli doymamış yağlar, polifenoller ve antioksidanlar açısından son derece zengindir. Bazı diğer bitkisel yağların da içeriğinde bol miktarda tekli doymamış yağlar bulunsa da ısıtıldıklarında aynı kalamazlar.
- Zeytinyağı, özellikle Natürel Sızma Zeytinyağı burunda ve damakta belirgin olarak meyvemsilik, acılık ve yakıcı tadlar bırakır. Salatalardan, ekmeğinizi batırmaya, soğuk mezelerden, sıcak yemeklerinizi sonlandırmaya kadar sofranızın her lezzetinde kullanmak için idealdir. Diğer yağlar lezzet açısından nötr yağlardır. Lezzet açısından etkileri yok denecek kadar azdır.
- Zeytin meyvesinin içerisindeki yağı almak için yüksek ısılara, kimyasallara ve uzun işleme sürelerine ihtiyaç yoktur. Halbuki kanola ve bitkisel diğer yağlar, işleme sürecindeki müdahaleler ve sürecin uzunluğu nedeniyle zeytinyağında olan doğal antioksidan ve vitaminleri barındırmazlar.
- Şimdi bahsedeceğimiz ve teknik olarak Duman Noktası (Halk arasında yağ yandı).
Eğer restoran sahibi değilseniz ve derin küvetlerde tavuk ya da patates kızartmıyorsanız bu konu sizi ilgilendirmiyor. Çünkü zeytinyağında duman Noktası 190 C olup, sağlıklı kullanıma gayet uygundur. Bir düdüklü tencerede ısı 130 derecelere çıkıyor. Bu sıcaklık tencere yemeklerinde ise suyun kaynama noktası diye bildiğimiz 100 C civarıdır. Evde yaptığımız kızartmalar da ise maksimum 160 C dir. O zaman zeytinyağında handikap gibi gösterilen bu konunun büyük bir yanılgı olduğunu söylemek zorundayız.
- Natürel sızma zeytinyağı, titiz üretim süreci, kayıplar (Zeytin meyvesinde %20-28 oranlarında yağ bulunur, kalite için bunun bir miktarından vazgeçilir) ve kalite gibi sürecimizin ayrılmaz unsurları nedeniyle daha pahalıdır. Diğer yağlar endüstriyel bakış açısıyla üretildiklerinden, daha ucuzdurlar.
- Lezzeti, doğallığı, Akdeniz diyeti ve her geçen gün sağlıkla ilgili pek çok konuda ortaya çıkan faydaları nedeniyle zeytinyağı tüm dünyanın istediği bir yağ haline gelmiştir. Diğer yağlarsa yemek kültürleri ve maliyetinin düşüklüğü nedeniyle tercih edilmektedir.
Afiyet olsun, şifa olsun...